lördag 2 februari 2008

Att synas eller inte vara -- är det frågan?

"Om du inte syns finns du inte."


Visst med en aning pessimistisk människosyn kan man ironisera kring fenomenet blogging,facebook, msn och alla de andra sätten att hålla sig socialt uppdaterad på nätet.


Och naturligtvis finns det en viss substans i denna kritiska hållning. Vårt samhälle blir alltmer inriktat på att vi alla skall beträda scenen, visa upp oss och få applåder som bekräftelse på vårt existensberättigande. Eller möjligen ruttna ägg och övermogna tomater......

Men själv blir jag både glad och lite imponerad över de möjligheter som idag finns att hålla sociala kontakter med människor omkring en vid liv. Sedan är det ju upp till den enskilde hur man vill använda sig dessa möjligheter. Som i de allra flesta andra har ju myntet i regel två sidor, och ansvaret för hur vi använder oss av alla de fantastiska redskap den nya teknologin förser oss med ligger faktiskt på oss själv. Och när blev det fel att säga till en kompis: "hej, jag gillar dig" ? Även om man sedan inte uttrycker så värst mycket djupa tankar, utan snarare leker tillsammans.
Så alla ni internetnördar,stå på er.
Det finns ingen som har rätt att värdera de olika sätten att kommunicera på. Det är inte "finare" eller mer äkta att skriva brev än att skriva på datorn. Och brevskrivning har i alla tider betraktas som en kulturell dygd. Enda skillnaden är att på din blog gör du breven tillgängliga för alla som har lust att läsa dem, och det är ganska sälllan du får något gensvar. Men för övrigt är det inga större skillnader. So go for it: keep on blogging!

Inga kommentarer: