fredag 28 augusti 2009

HÄRLIGA BANANER!



Det växer ett bananträd på Majviks veranda. För säkerhets skull är det av plast, en äkta vara kunde ju få för sig att de finländska somrarna på något sätt inte var tillräckligt soliga och gästvänliga för att en så exotisk gäst skulle trivas. Bananträdet finns där för att markera Finlands, eller åtminstone Nylands, slutliga omvandling till bananrepublik. Ni vet, en så´n där del av världen där en liten handfull mäktiga män styr och ställer precis som de själva vill och tycker är lämpligt. För att gynna deras egna syften.
Att just södra Finland nu utropats till bananrepublik beror på hur herrar kommunpolitiker hanterar sådana triviala saker som markägande och tillhörighet.


För ett, inte så stort, antal år sedan beslöt några Sibbobor att låta stycka av villatomter från sin mark på Björnsö utanför Östersundom. Man sålde tomterna och människor byggde hus på dem och flyttade dit. Nu råkar det sig så att tomterna på Björnsö är både trevliga och strandnära. Inte heller är de så dyrbara som motsvarande tomter i den näraliggande huvudstaden. Emedan avståndet till nämnda huvudstad emellertid är helt hanterligt kom det att bosätta sig ganska många, tämligen välbeställda personer i dessa villor. Den lilla fattiga landsortskommunen Sibbo fick ett välbehövligt tillskott till sitt skatteunderlag, många människor fick ett gott boende till ett rimligt pris. Det flyttade naturligtvis också in barn i dessa nybyggda villor, och barnen behövde gå i skolan. Sibbo kommun fick därför anlägga en ny skola i närheten.
Allt föreföll samverka till det bästa och såväl gamla som nya Sibbobor var nöjda och tyckte de vunnit på dealen.


Så fick Helsingfors stad ögonen på Björnsö. En sådan liten pärla, precis utanför stadsgränsen, med välbeställda invånare, utbyggda vägar och nyanskaffad skola. Den ville man ha. Så man bestämde sig för att ta den.


Hur nu detta sedan gick till har jag fortfarande inte förstått. Uppenbarligen har riksdagen varit inblandade och hjälpt herrar kommunpolitiker i H-fors att röva Björnsö från Sibboborna, men slutresultatet är att kommungränsen är flyttad. Man gjorde helt sonika en annektering av det trevliga och välordnade villaområdet med de goda skattebetalarna, och för närvarande pågår diskussion i rättsliga instanser. Inte om huruvida man kan göra på detta sätt, utan om Sibbo alls skall få någon ersättning för sina nya skola och andra utgifter man haft!


Majvik , som tidigare legat en bit in i Sibbo kommun, ligger alltså nu alldeles intill gränsen mot H-fors, och vi sitter på verandan och betraktar bananträdet och undrar om den stora huvudstaden nästa gång kanske får för sig att de vill ha en trevlig gammal trävilla från början av 1900-talet! Men de kanske nöjer sig med en äkta bananplanta. I plast.

Inga kommentarer: