fredag 23 augusti 2013

Kyrkoval om tre veckor.....

Så nu är det dags igen: med val till Svenska Kyrkans olika beslutande organ.
En och samma dag röstar vi på ledamöter till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet (=riksnivå).
Av någon anledning har många svårt att skilja på vilka frågor som avhandlas på de olika nivåerna.  Och vi som är engagerade i lokala nomineringsgrupper får frågor om kvinnliga präster och samkönade äktenskap.   Som om vi skulle kunna, eller vilja, påverka dessa övergripande ideologiska frågor.  Visst kan vi , var och en som enskilda  församlingsmedlemmar, ha synpunkter i dessa frågor, och har också alla möjligheter att rösta på de grupper som företräder dessa åsikter på nationell nivå, men som lokalt förankrad och verksam förening,skall, och bör, vi inte föra denna diskussion. Vi är övertygade om vår  tillhörighet och lojalitet till den episkopala ordningen i svenska kyrkan, och driver därför inte i grunden teologiska lärofrågor på församlingsnivå.  Däremot är det vårt uppdrag att uttolka och i praktiken  ( på församlingsnivå) omsätta de principiella beslut och inriktningar som  kyrkomötet beslutar om.
Vår kyrka viger präster av såväl manligt som kvinnligt kön, och vi i den lokala nomineringsgruppen ser ingen som helst anledning att ifrågasätta denna ordning.   Likaledes har vårt kyrkomöte beslutat om samkönade äktenskap och som lokal nomineringsgrupp tar vi inte heller någon ställning i denna fråga, utan överlåter till våra medlemmar  att själva fatta  beslut vilken grupp de vill stödja i dessa frågor.
Rent generellt är vi för den enskilda individens egna ställningstaganden, snarare än att tvinga in någon i en kollektivanslutningsfålla i denna eller andra frågor.

Inga kommentarer: