240704
Försökte beskriva min självbild. Ordet ”robust” var det som kom naturligt till mig. Vet inte om det är ett önsketänkande, men så har jag nog såväl uppfattat mig själv, som försökt framställa mig inför omvärlden. Hur det rimmar med utmattning, depression och ätstörning är egentligen lite svårt att förstå. Men så gick ju min värld sönder när jag blev sjukskriven i 40 årsåldern. De där tidigare depressions- och ätstörningstendenserna hade jag jag ju med mammas tillskyndan bekämpat och försökt förtiga med näbbar och klor. Sådana svagheter kunde man ju inte erkänna, i varje fall inte jag. Inte jag som hade mitt värde och existensberättigande i att vara klok, stabil, pålitlig och omhändertagande gentemot min omvärld. Det fanns liksom inget utrymme för ångest och känslighet.
Mormor var ju i all sin omtänksamhet väldigt förnekande när det gällde svaghet, framför allt när det gällde henne själv, och jag tänker att det var ett budskap som förmedlades till oss andra.
Vi var liksom uppdelade i två läger, på ena sidan de känsliga, som behövde omsorger och hänsyn, där morfar, mamma och Sten var, och å andra sidan de stadiga, stabila, pålitliga och omhändertagande där mormor, Tord och jag var. Mamma var ju också den lilla prinsessan i familjen, den söta, livliga. Så den rollen var liksom upptagen. Jag fick bli förnuftig och klok för att få plats. Och lite så var det hos pappa också. Han var så förälskad i sin söta, livliga, unga hustru, att den lite rultiga dottern fick bli en robust liten kompis, mer som en pojke. Och också han hade en förnekande, eller kanske till och med föraktande, inställning till svaghet, sårbarhet och känslighet.
Nej jag fick inget gehör för tårar, eller svaghet, jag fick positiv återkoppling för att jag var så käck. Kajsa kavat, var ju en rollfigur jag identifierade mig med. Hela världens storasyster har jag ju senare själv beskrivit mig som. Och på den vägen blev det.
Och det formade säkert min självbild i många avseenden.
Under många år har jag till exempel trott mig vara osedvanligt frisk. De krämpor och smärtor jag noterat har jag förklarat med att det säkert är inbillning eller sådant som alla människor känner av emellanåt. Jag har tyckt det var obehagligt att gå till läkare, allra helst som jag är läkare själv. Det är som om det vore skamligt att vara sjuk när man jobbar med att hjälpa andra med sina sjukdomar. Som om jag tar ifrån mina patienter den roll de har fått sig tilldelade i spelet, det är liksom inte rumsrent att jag skulle behöva hjälp. Min roll är ju att ge hjälpen.
Allt det där ställdes ju på huvudet i samband med min utmattning i 40 års åldern, när jag började fundera över svaghet och styrka, och Paulus fantastiska ord om att ha sin kraft i just svagheten, och jag insåg sent omsider kristendomens verkliga clou, det vill säga det uppochner på vända makt och styrke begreppet, som i sin paradoxala styrka ställer alla gamla vedertagna begrepp på huvudet. Jag tilltalas mycket av diakonins ömsesidighet, av att vi hjälper varandra, ibland är det du , ibland är det jag, som behöver hjälp. Att man kan vara behövande och hjälpare samtidigt, och blev även bekant med begreppet ”the wounded healer”.
Och i vissa avseenden har jag kunnat ta detta till mig, och sett med större ödmjukhet och omsorg om mina egna svårigheter, framför allt vad gäller psykiska frågor. Min kropp har jag inte ägnat så mycket tanke, annat än att den alltid varit (och fortfarande är) för tjock, utan tänkt att den fungerar som den skall så länge jag inte märker något. Och märker gör jag ju inte eftersom jag är ouppmärksam och dissimilerande……så när den där lilla infekterade blödande bobban visade sig vara ett malignt melanom, som dessutom spritt sig till lymfkörtlarna i ljumsken, rubbades hela min världsbild. Va? Men jag är ju frisk. Jag känner mig frisk, har inga tecken på sjukdom eller svaghet…..och jag funderar på min ouppmärksamhet, kanske skulle jag gått och kollat mina födelsemärken, men jag hade ju inte ens speciellt många. Och det till vänster på skinkan visste jag inte ens om, hade aldrig sett det, inte noterat att det fanns. Så jag kan faktiskt inte gräma mig över att jag slarvat, det fanns liksom inte på kartan, att jag skulle behöva hålla extra koll på just det. Men hade det funnits ett screeningprogram hade jag naturligtvis deltagit, precis som jag deltar i mammografi,cellprovtagning och avföringsprover map tarmcancer. Och då hade man naturligtvis upptäckt det. Kanske i tid.
Men som sagt: min bild av mig själv som robust är inte så lättrubbad att ens en cancerdiagnos kan ändra på den. Så när jag skulle börja med behandlingen var jag säker på att jag inte skulle få några biverkningar. Men ack så fel jag hade…
Det är ett annat jobb det här. Att omvärdera, och omformulera sin självbild. Från robust, stabil, omhändertagande och givande. Till skör och behövande. Också i kroppsligt avseende. Och just nu, inte i något slags rationaliserande backspegel. Just nu är jag sjuk, skör och behövande. Och det är så in i bomben konstigt.